Mod de lucru hidroizolatii

Hidroizolatii – mod de lucru

Executarea unui sistem de  termo-hidroizolatii nu prezinta dificultati particulare intr-o lucrare de precizie normala si este efectuata de personal calificat in conditiile respectarii instructiunilor tehnice date de producator si prevederile normativelor tehnice in vigoare.

Executarea termosistemului presupune urmatoarele etape de lucru:

  • decaparea ultimului strat de hidroizolatii vechi, acolo unde acesta este compromis si se impune acest lucru, sau dupa caz, decaparea totala pâna la sapa de egalizare, in functie de starea izolatiei vechi;
  • taierea pungilor, umflaturilor, decaparea lor si umplerea gaurilor rezultate cu mastic din bitum cu nisip (daca este cazul);
  • curatirea suprafetelor verticale ale aticelor, aerisirilor, etc. si pregatirea scafelor;
  • amorsarea suprafetelor ce urmeaza a fi izolate (orizontale si verticale);

Dupa ce suprafata suport a fost astfel pregatita, se va incepe aplicare succesiva a elementelor ce compun sistemul de termo – hidroizolatii.

Aplicarea foilor de membrane de hidroizolatii se va face pe o suprafata perfect uscata, riguros pregatita, prin termosudare cu flacara de gaz, cu arzatoare speciale racordate la butelii de butan gaz.

In final se vor monta deflectoarele (gurile de aerisire) in punctele inalte de migrare a vaporilor de apa.

La aplicarea de membrane de hidroizolatii se va tine cont de o serie de reguli de baza, specifice acestui sistem modern de hidroizolatii. Enumeram câteva dintre ele:

  • suprafata suport trebuie sa aiba pante corespunzatoare, de min.2%, sa nu prezinte asperitati, denivelari mari;
  • lucrarile de hidroizolatii se incep, de regula, din punctele cele mai joase ale suprafetei suport;
  • suprapunerile dintre membrane de hidroizolatii trebuie sa fie in sensul de scurgere al apei, in sistem intretesut;
  • petrecerile foilor de hidroizolatii trebuie sa fie de min.10 cm longitudinal si min.15 cm transversal;
  • lipirea petrecerilor se efectueaza (dupa termosudarea de substrat a foilor de membrane hidroizolatii) prin incalzirea si apasarea concomitenta a zonei de suprapunere.
  • sudurile  foilor de hidroizolatii trebuie sa se materializeze prin benzi continue de bitum topit de cca. 3-5 mm;
  • sudurile capetelor transversale ale membrane lor de hidroizolatii se decaleaza intre ele cu min. 50 cm; acest decalaj se asigura si longitudinal, intre cele doua straturi ale sistemului de hidroizolatii in dublu-strat;

La final, se vor monta gurile de scurgere pluviale si se aplica deflectoarele (gurile de aerisire).

Cu ajutorul unui dorn circular se face decupajul tuturor elementelor termosistemului, pâna la sapa de egalizare. Se aplica o fasie de membrane termoadezive pe intreaga circumferinta laterala a termosistemului, in vederea stoparii migratiei vaporilor spre stratul de polistiren.

Se decupeaza un patrat de 0,7 x 0,7 m de membrana cu ardezie (PA), se strapunge in centru cu un dorn de diametrul gurii de aerisire. Se curata de minerale cu un spaclu, la cald, suprafata pe care se va aplica acest patrat.

Se trece deflectorul prin obturatie si apoi, la cald, se va termosuda patratul de membrane de stratul final PA al izolatiei, presând bine, pana la racire.

Tinând cont de caracteristicile acoperisului, solutia de hidroizolatii cu membrane se va realiza astfel :

1. amorsa bituminoasa specifica lucrarilor de hidroizolatii;

2. strat de difuzie – membrane care se prevad acolo unde se impune – doar in cazul in care este necesara decopertarea totala a izolatiei; se aplica prin pozare.

3. bariera de vapori – membrane cu grosime de 2 mm, termoadeziva, care are si rolul de lipire (fixare) a polistirenului de stratul suport. Membrana termoadeziva a fost special conceputa pentru protejarea cu hidroizolatii a suprafetelor termosensibile (polistiren expandat/extrudat, poliuretan, lemn etc.).

  • Se inlatura folia siliconata prevazuta pe partea inferioara de membrane, precum si banda laterala siliconata si se pozeaza pe stratul suport.
  • Aderenta totala la suport se realizeaza prin aplicarea flacarii pe suprafata superioara a membrane de hidroizolatii si activarea in acest fel a aditivilor termoaderenti inglobati in compound. In acelasi timp, prin incalzirea membranei termoadezive se realizeaza topirea stratului superior pâna la punctul de inmuiere, creand conditiile necesare de a aplica stratul urmator – placile de polistiren expandat EPS prin presare. Aderenta deosebita a membranei asigura coeziunea perfecta intre placile de polistiren expandat EPS, membrana bariera de vapori si stratul suport.

4. termoizolatii – polistiren expandat EPS 120 (cu rezistenta la compresiune de min. 120kPa), de 5, 10 sau 16 cm grosime;

Deoarece suprafata acoperisurilor nu este perfect plana, placile de polistiren sunt prevazute din fabricatie cu o serie de crestaturi pe una dintre fete, cu o adancime de 2/3 din grosimea polistirenului folosit.

In acest mod placa de polistiren devine maleabila si preia neregularitatile stratului suport (ex. suprafete curbe – concave sau convexe).

Deoarece suprafata crestaturilor este inchisa etans nu se produc diminuari semnificative ale coeficientului de transfer termic ale placilor.

5. strat de caserare pentru polistiren – membrane grosime 2mm termoadezive; se aplica initial prin pozare peste placile de polistiren expandat EPS. Ulterior, urmând principiul enuntat anterior, prin incalzirea stratului superior al membranei cu flacara unui arzator cu gaz, se realizeaza transferul termic catre stratul inferior in contact direct cu placile de EPS, respectiv caserarea placilor cu membrana bituminoasa. In acelasi timp, prin incalzirea stratului superior pâna la punctul de inmuiere se realizeaza si lipirea stratului final de hidroizolatii autoprotejat cu granule.

6. strat de hidroizolatii autoprotejat cu granule minerale – membrane de 4,5 kg/mp care are punctul de flexibilitate la rece la -50C, (aditivare cu polipropilena atactica APP), sau flexibilitate la rece de -150C (aditivare cu stiren-butadien-stiren SBS), armatura din poliester dublat cu voal de fibra de sticla si finisaj superior cu ardezie. Prin dubla armare cu poliester si fibra de sticla se obtine o buna rezistenta la solicitari mecanice (datorata poliesterului), precum si o buna stabilitate dimensionala (datorata armarii cu voal de fibra de sticla).

Executarea sistemului de ventilare a straturilor pentru difuzia vaporilor se va face cu elementele de aerisire (deflectoarele) care se amplaseaza odata cu executarea de hidroizolatii aferente;

Executarea straturilor de termoizolatii si hidroizolatii in alcatuirea si ordinea indicata in proiect si montarea noilor receptoare de apa pluviala, au in vedere:

  • utilizarea receptoarelor de apa pluviala confectionate uzinat din materiale polimerice sau din metal emailat prevazute cu guler pentru racordarea hidroizolatiei si gratar de protectie (parafrunzar) impotriva colmatarii;
  • realizarea etansarii intre receptor si coloana de scurgere;
  • lipirea in aderenta totala a stratului pentru difuzia vaporilor pe o raza de 0,5 m in jurul gurii de scurgere;
  • asigurarea continuitatii barierei contra vaporilor pentru protectia termoizolatiei, atât la partea orizontala cât si la cea verticala pe zona de contact cu receptorul pluvial;
  • executarea filtrului si stratului drenant imprejurul ramei de protectie a receptorului de apa pentru impiedicarea spalarii nisipului de sub dalele de beton si colmatarea coloanelor pluviale (unde este cazul);
  • montarea de parafrunzare;


Pentru mai multe detalii

va rugam sa ne contactati la numerele de telefon

021.332.03.92  –  0723.371.537  –  0744.652.156 sau completand formularul de mai jos:

[si-contact-form form=’1′]

Sunteti interesati de Mod de lucru hidroizolatii ?

Pentru mai multe detalii despre Mod de lucru hidroizolatii, dar si despre alte produse si servicii de hidroizolatii si termoizolatii, va stam la dispozitie la numerele de telefon 0213320392 sau 0723371537 sau 0744652156, de luni - vineri intre orele 8-20:00 si sambata intre orele 8-16:00.

Doriti sa va sunam noi ? Completati formularul de mai jos :